Rekeningen makkelijker betalen

december 15, 2012  |  Geldzaken gids

Een vriend van mij heeft het goed voor elkaar, eigen huis, goed salaris en een spaarrekening waar je u tegen zegt. Laatst vertelde hij mij dat hij vaak aanmaningen en incassokosten krijgt, omdat hij zijn rekeningen te laat betaald. Ik vroeg hem hoe kan dat nou? Hij gaf toe dat hij een sloddervos is en tevens heeft zijn administratie niet op de orde. Als hij zijn post pakt  laat hij die vaak ongeopend liggen bij zijn andere facturen, reclame folders en kranten. Wanneer hij dan een aanmaning krijgt met incassokosten betaald hij uiteindelijk de hogere rekening, omdat hij de vorige niet betaald heeft.

Een aantal tips om makkelijker je rekening te betalen:

  1. Werk je post meteen bij en laat het niet liggen. Open altijd direct je post en verwerk het gelijk: gooi reclame gelijk weg/ recyclen. Leg de krant op een vaste plek en gooi de krant van de dag ervoor weer weg en betaal de rekening meteen als het kan.
  2. Als het niet mogelijk is om gelijk je rekeningen te betalen zorg dan voor een vaste plek om je rekeningen te bewaren. Wat voor mijzelf goed werkt is een vaste plek in mijn kast. Als ik dit niet doe kan het voorkomen dat een rekening te laat betaald wordt aangezien ik niet weet dat ik de rekening heb/kwijt ben.
  3. Betaal een keer per week je rekeningen. Een makkelijke manier om dit te doen is op een vast tijdstip. ik kijk bijvoorbeeld een keer per week naar mijn rekeningen op  maandagavond.
  4. Betaal rekeningen vooruit zodat je niet voor verassingen komt te staan.
  5. Gebruik internetbankieren om je rekeningen te betalen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld incasso’s niet kwijt raken bij de bank en weet je zeker dat je betaald hebt. Daarnaast kun je de adresgegevens opslaan bij internetbankieren, zodat je de volgende keer veel minder tijd kwijt bent.
  6.  Stel automatische incasso’s in hierdoor ontvang je minder rekeningen en hoeft je niet bang te zijn dat je een rekening mist. Daarnaast geven partijen vaak korting als je een automatische incasso instelt.
  7. Maak per jaar een map voor de te betalen facturen. Als je geen map hebt zou ik zeggen stop ze een voor een in de map en na een half jaar kun je ze in categorieën indelen en verder organiseren. Ook kun je hierdoor facturen weer terugzoeken.

Veel mensen vinden het betalen van rekeningen, maar een gedoe. Door er structuur aan te brengen maakt het voor mij  vooral gemakkelijker en simpeler. Ik betaal al mijn rekeningen online en bewaar de factuur in een aparte map.

 


Leave a Reply