Accijnsverhoging

december 18, 2012  |  Geldzaken gids

Per 1 januari 2013 gaat de accijns op sterke drank omhoog met 6%. Daarnaast gaan de prijzen ook van andere producten weer om hoog. Ik vraag mij af of mensen nu extra gaan inslaan voor 1 januari of dat men hier nog niet zo bewust van is. Wat betekent nou een verhoging van 6% op een fles sterke drank. Voor een fles whisky houdt het volgens mij in dat die per januari €0,42 duurder wordt, maar gaat men dan ook minder sterke drank drinken?

Er zijn voorbeelden dat een accijnsverhoging zoals sigarettenverkoop die wel een negatief effect hebben op de verkopen hebben en niet meer opleveren door de verhoging. We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid, alleen geldt dit niet voor sterke drank. Te veel sterke drank is niet goed voor je, maar een of twee borreltjes kan niet kwaad. Ik ben benieuwd of de verhoging een effect gaat hebben op de verkopen van sterke drank en dat we nog een extra gat in de begroting krijgen als men daadwerkelijk minder gaat verkopen. Als je in de grensstreek woont kan je beter je sterke drank in Duitsland kopen aangezien de accijnstarieven daar veel lager zijn dan in Nederland. De toekomst zal het leren.

Sla jij nog iets extra’s in voor 1 januari?


1 Comment


  1. Vlijtig met zuinigheid

    Nee, ik sla niet in. Sterke drank haal ik altijd in Duitsland. Wij wonen vlak aan de grens en het is daar vele vele euro’s goedkoper dan hier. Een fles creme de cassis scheelt wel 7 euro per fles.

Leave a Reply