Bonus of 13e Maand?

december 11, 2012  |  Overig

Het einde van het jaar is bijna in zicht en er zijn werknemers die een 13e maand of een bonus ontvangen. Gezien de huidige economische ontwikkelingen zijn er volgens mij een hoop mensen die hun extra inkomsten toch anders gaan besteden dan in het verleden. Zelf gebruikte ik in het verleden mijn 13e maand voor de aflossing van mijn hypotheek, maar onder bekenden van mij werd het vaak uitgegeven aan luxe goederen of een vakantie.

Een 13e maand ontvangen vond ik altijd een makkelijke manier om mijn hypotheek sneller te kunnen aflossen. Ik miste het geld niet, want het stond vaak nog geen 3 dagen op mijn rekening. Met de kerst los ik namelijk het liefst een deel van mijn hypotheek af.

Jammer genoeg ontvang ik tegenwoordig geen 13e maand meer, maar ik krijg dit weer deels gecompenseerd in mijn vaste salaris. Ik werk in de verkoop en mag mij wel gelukkig prijzen met een (prestatie)bonus.  Deze krijg ik altijd uitgekeerd in juni, alleen met de huidige economische tijden zal deze niet zo heel hoog zijn ben ik bang.

Wat kun je allemaal met je bonus 13e maand/bonus doen?

 • Sparen
 • Schulden/Hypotheek versneld aflossen
 • Beleggen (dit zou ik zelf niet al te snel doen aangezien ik nogal risico-avers)
 • Pensioen bijstorten: door je jaarruimte volledig fiscaal voordelig te benutten
 • Vakantie
 • Uitgeven

Je jaarruimte is het maximale bedrag dat jij in een kalenderjaar af mag trekken als lijfrentepremie vanwege een tekort in je pensioenopbouw in het voorafgaande jaar. Ook als jein loondienst normaal pensioen opbouwt, kunt je volgens de fiscale regels toch een tekort in je pensioenopbouw hebben. Dit kun je bereken op de volgende site

Stel jij zou een bonus/13e maand ontvangen wat ga jij ermee doen?

PS ik zou het leuk vinden als meer mensen een reactie achterlaten, maar voel je niet verplicht :-)

 


4 Comments


 1. 13 maand gaat de laatste jaren zo de bakstenen van ons huis in. Toen de kinderen nog klein waren hadden we het nodig voor het huishouden.

 2. Ik lees je blogs heel graag. Helder, informatief en motiverend om nog meer te consuminderen. Ik volg heel veel consuminderblogs en jouw blog staat boven aan mijn lijstje samen met die van spaarcentje en LLMM.

  Ik zit in de situatie dat ik niet weet wat ik met mijn overschot aan spaargeld moet doen. Ik twijfel enorm of we wel of niet moeten aflossen. Heb voldoende spaargeld +27k maar mijn man is sinds dit jaar officieel arbeidsongeschikt verklaard met als gevolg daling in inkomen. Door de spanningen ben ik burnout geraakt en werk wel al mijn uren maar officieel nog niet 100% arbeidsgeschikt. In juli 2013 zit ik alweer 2 jaar in de ziektewet, dus ik ben ook angstig voor onze toekomst. We bouwen geen pensioen meer op en wat als ik mijn baan ook nog kwijtraak?
  Ook hebben we de situatie van achterstallig onderhoud van kozijnen. Is het in onze situatie nou wel of niet zinvol om af te lossen? Kunnen we nou beter het spaargeld behouden voor eventueel mindere tijden, het opvangen van daling in inkomen?
  Ik consuminder al een tijdje en spaar als nooit te voren. Elke cent extra gaat direct naar de spaarrekening maar met de huidige rentetarieven en onzekere economische tijden weet ik niet of we hier goed aan doen. We hebben een combinatie van spaarhypotheek 50% en aflossingsvrij 50%. Keuzes, keuzes, ik vind het maar moeilijk.

  • Ik snap dat je het lastig vindt. Welke keuze je ook maakt het belangrijkste is dat je 100% achter die keuze staat. Zo kan je geen slechte beslissing maken! :)

 3. Inderdaad wil ik volledig achter mijn beslissing staan. Voor nu blijft het op de spaarrekening tot er meer duidelijkheid is. Met in mijn achterhoofd de mogelijkheid tot aflossing van de hypotheek. In de tussentijd ben ik mijn vaste lasten en variabele uitgaven kritisch aan het bekijken en verlaag deze waar mogelijk.

Leave a Reply