Huizenprijzen blijven dalen tot 2014

december 17, 2012  |  Hypotheek

Vandaag in het nieuws: De huizenprijzen blijven dalen tot in 2014 volgens kredietbeoordeel Fitch. Ze voorspellen dat de huizenprijzen gemiddeld zullen dalen met 25% ten opzichte van het hoogtepunt van voor de economische crisis. Dit betekent voor een hoop mensen dat hun huis onderwater komt te staan als deze voorspelling klopt.

Crisis of niet, ik denk dat het aan de ene kant goed is dat “de zeepbel” van de huizenmarkt doorgeprikt wordt. Bewustwording door de consument is in sommige gevallen absoluut niet leuk en er zijn zelfs gevallen dat men er aan onder doorgaat. Buiten deze excessen is het voor veel mensen goed om weer eens kritisch te kijken waar ze mee bezig zijn. Zoals mijn vriendin altijd zegt: ” ik hoeft niet in een groot huis te wonen maar in een fijn huis! Dit vind ik altijd een mooie uitspraak,want we zijn door de jaren opgegroeid met het idee dat het altijd maar groter en beter moet, maar gaat het daar nou om? Telkens meer consumeren leidt niet altijd tot meer geluk. Men gaat denk ik steeds meer in zien dat je geluk meer haalt uit momenten dan uit materiële geluk, want alles gaat wennen na een tijdje….

Maar terugkomend op het idee dat je huizenprijs met 25% gaat dalen de komende jaren, wat nu? Veel mensen schieten bij het idee alleen al in de stress, maar doe dat alsjeblieft niet! Wat wel:

 • Bekijk nog eens goed je huidige hypotheek vorm: Heb je een 50% aflossingsvrije hypotheek en 50% spaarhypotheek dan heb je zolang je niet gaat verhuizen geen probleem. Want na 30 jaar heb je 50% van je hypotheekbedrag gespaard en dat is veel meer dan de daling van 25% die wordt voorspeld.
 • Heb je alleen een aflossingsvrije hypotheek bedenk je goed dat je aan het eind van je looptijd een restschuld houdt als je niet aflost. Door een een aflossingsschema te maken die past bij jou situatie anticipeer je hierop en is de kans op een restschuld een stuk kleiner.
 • Maak eens een overzicht van je inkomsten en uitgaven per maand en waar je wellicht kan besparen om zo extra af te lossen.
 • Wil je een nieuw huis kopen dan is je nieuwe huis ook 25% goedkoper, valt dus weer mee! Hou wel rekening mee dat je een restschuld (vaak) niet mee kan financieren met je nieuwe hypotheek.
 • Hou er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt met een 0,5% per jaar. Daardoor kan je telkens minder aftrekken en leidt tot hogere maandlasten op de lange termijn. Door een deel van je hypotheek af te lossen elk jaar blijven je maandlasten gelijk of misschien wel dalen.
 • Bedenk dat huizenprijzen in een stad minder snel zullen dalen dan op het platteland. Door goed na te gaan hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen in jou regio kun je nagaan wat de echte daling is.

In Amsterdam dalen naar mijn mening de huizenprijzen volgend jaar nog wel, maar met hoeveel geen idee. Ik wil en ga mij er niet druk overmaken heb ik met mezelf afgesproken. Wat ik wel ga doen is doorgaan met mijn aflosschema van  minimaal €10.000 per jaar. Dit jaar wordt het zelfs €11.000 afgelost om zo door de magische grens van €200.000 te gaan!

Hoe gaan jullie om met de verwachte huizen prijsdaling van 25%?1 Comment


 1. Inderdaad, de huizenprijzen dalen al een tijdje en ik verwacht dat dat ook nog wel even doorgaat. En inderdaad, dat is helemaal niet zo verkeerd aangezien de prijzen veel te hoog waren.

  Als ik iets toe mag voegen dan zou ik mensen aanraden te overwegen hun huis te verhuren, dit is momenteel ook mijn overweging.

  Ik wil graag verhuizen maar weet ook dat ik niet voldoende voor mijn huis krijg om te hypotheek mee af te kunnen lossen (gelukkig heb ik het vlak voor de crisis voor een vrij goede prijs gekocht, dus het valt nog redelijk mee).

  Huurprijzen gaan volgens mij lang niet zo hard achteruit, als ze al achteruit gaan. De kans is groot dat je je lasten kan opvangen met de huur die je voor je huis kan vragen, misschien hou je zelfs wel iets over en heb je dus een mooi stukje passief inkomen. Bovendien stijgen de huurprijzen ieder jaar iets terwijl je hypotheeklasten over het algemeen gelijk blijven of dalen.

  Vaak is verhuur van afzonderlijke kamers ook nog eens een interessante optie, aangezien de totale huurinkomsten dan behoorlijk hoger kunnen zijn. Het benodigt wel aanpassingen in je woning (wanden plaatsen, extra sloten zetten, misschien een extra wc en/of douche) maar die investering verdient zichzelf dan terug.

  Houd er wel rekening mee dat je woning wel sneller in waarde daalt aangezien huurders er niet altijd even voorzichtig mee omspringen dan jezelf en zorg dan ook dat je de huur ophoogt met een reservering voor reparaties e.d.

  Groet,
  Faye Wessels

Leave a Reply