Een opgeruimd hoofd is….

december 16, 2012  |  Geldzaken gids

Hebben jullie dat ook weleens, dat je denkt ik heb nog zoveel dingen te doen? Ik heb dit zo af en toe en vooral in mijn hoofd, maar hoe zorg je dat je dit gevoel kwijt raakt? Laatst las op een blog met het thema “een kastje per dag”. Dat vond ik een zeer goede manier om langzaam de rust in huis te krijgen en in je hoofd. Je pakt elke dag een kastje in je huis en kijkt of je die verder kan ordenen. Zelf heb ik hier wat minder last van, want ik ben redelijk geordend en valt het hier in huis nog wel mee. Denk dat het ook komt dat we maar met ze 2-en wonen en niet met een heel gezin. Door rust en je spullen goed te ordenen zorg je voor rust in huis en in je hoofd.

Als je dit met je huis kan doen kan je dit uiteraard ook met je financiële administratie. Door hier alles op de juiste manier te ordenen zorgt dit voor rust en ook voor een opgeruimd gevoel in je hoofd. Door inzicht te krijgen in je financiën kom je minder snel voor verassingen te staan. Enkele tips die kunnen helpen zijn:

  1. Bewaar alle belangrijke papieren in een ordner en stop er tabbladen in voor bijvoorbeeld een tab verzekeringen, gemeentelijke belastingen, hypotheek/huur.
  2. Print 1x per maand je inkomsten/uitgaven van je bankrekening via internetbankieren. Hierdoor krijg je inzicht waar je geld heengaat en waar je op kan besparen. Wat ook handig is om het in Excel te exporteren, zodat je het per maand kan opslaan.
  3. Kijk je contracten 1x per jaar na voor wat  betreft je verzekeringen, telefoon, internet, energieleverancier. Zijn deze nog up to date of kan ik hier nog wat besparen.
  4. Maak een aflos/spaarplan. Door een doel te stellen werk je er sneller ergens naar toe. Het is net als een marathon lopen. De finish is niet het belangrijkste bij een marathon, maar de weg er naar toe. De weg naar je aflos/spaardoel gaat met meevallers en tegenvallers, maar het resultaat bereik je door bloed, zweet en tranen.
  5. Open je post gelijk en betaal je rekeningen vervolgens op tijd.
  6.  Stel automatische incasso’s in voor bijvoorbeeld je verzekeringen, energieleverancier, huur/hypotheek, automatisch sparen. Soms is het nog voordeliger om bepaalde rekeningen vooruit te betalen, omdat je zo een korting krijgt.

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om voor een opgeruimde financiële administratie te bereiken en zo een opgeruimd hoofd. Succes!

 


1 Comment


  1. Helemaal eens, het houd je in control. Ik bewaar mijn administratie in een la met gelabelde hangmappen. Heel overzichtelijk en makkelijk bij te houden. Ik heb ongeveer alles via automatische incasso lopen, weet precies rond welke datum er wordt afgeschreven. Als het salaris binnen is, ga ik alle uitgaven na en boek het resterende saldo over naar de spaarrekening. Qua contracten zet ik een herinnering in de agenda wanneer deze afloopt. Per besparingsproject werk ik mijn berekeningen en vergelijkingen uit in een schrijfmap of excel. Ik overweeg om mijn verzekeringspremie vooruit te betalen voor aankomend jaar. Dat geeft rust in m’n hoofd.

Leave a Reply