Consuminderen of investmeren?

januari 20, 2013  |  Besparen, Geldzaken gids

Je zal wellicht denken wat betekend bovenstaande nu exact. Je ziet op veel internetblogs het wel en wee van mensen die telkens minder proberen uit te geven en daardoor te sparen. Dit noemt men ook wel consuminderen. Ik dacht bij mijzelf wat is nu het tegenovergestelde van consuminderen en na een kleine zoektocht op het internet is dat: investmeren. Dit houdt eigenlijk in dat je in plaats van alles te besparen en op te potten`meer gaat investeren.

Het eerste wat bij mensen vaak op komt is dat men bang is of de angst heeft het om geld te investeren, want je kunt immers:

  • Het verliezen van geld: Door te investeren/beleggen is men vaak bang dat men het geld kwijt is. Ja dit kan voorkomen, maar er zijn ook veiligere manieren van beleggen zoals deposito’s sparen. Je kunt ook je geld beleggen in fondsen die meer risico avers zijn alleen is de winst die men daarop zal maken een stuk kleiner. Wat veel mensen echter vergeten is dat we in Nederland ook te maken hebben met inflatie. Deze was over 2012 2,5% volgens het CBS. Het komt er in feite op neer als je je geld op een spaarrekening hebt staan van minder dan 2,5% dan is je geld minder waard geworden.
  • Het maken van de verkeerde beslissing: Wie kent het niet bang zijn voor verkeerde beslissingen. Of het nu om jij eigen geld gaat of een nieuwe baan. Je weet nooit 100% van te voren hoe uit gaat pakken. Wat je wel weet is dat je je best kan gaan doen en een wel overwogen keuze te maken. Door goed de risico’s te spreiden kun je alsnog een beter rendement gaan maken.
  • Ik heb nu al moeite om genoeg geld te besparen, waarom zou ik dan gaan investeren? Dit is erg afhankelijk van je eigen situatie. Voor iemand die elk dubbeltje op zei moet zetten zeg ik ja! Maar hoe zit het met al die mensen die nog steeds naar een sportschool gaan, uit eten met elkaar en allerlei abonnementen hebben. Kijk nog eens goed naar je geld en denk ik in mogelijkheden en kansen ipv bedreigingen.
  • Ik vind investeren lastig / Ik snap het niet! In het begin is alles lastig. Als klein kind vond je fietsen ook heel moeilijk. Verdiep je in het onderwerp en op het internet is gewoon een heleboel terug te leven en te vinden. Het belangrijkste is dat je de expert wordt op jou onderwerp waar je tijd/geld in wilt gaan steken!

Als ik bovenstaande tekst terug lees dan gaat investmeren niet alleen over beleggen. Je kan ook meer tijd ergens in investeren. Zoals het schrijven van dit blog is voor mij investmeren. Anderen steken tijd in een nieuwe baan/ tweede baan om wat extra bij te verdienen. Het kan van alles zijn maar door niks te doen sta je nog steeds op hetzelfde punt als vorig jaar!

Ik zelf heb de meeste inkomsten langs gelopen evenals al mijn contracten. Veel meer consuminderen zit er voor mij niet meer in, want ik vind het goed zo! Wel een geruststellende gedachte voor mijzelf dat ik tevreden ben met wat ik heb!  Focus voor 2013 is investmeren en genieten!

Fijne zondag!

 

 


Leave a Reply