Aflossen is in!

december 12, 2012  |  Hypotheek

Gisteren was Marieke Henselmans te zien in een item van Eenvandaag over het feit dat aflossen van je hypotheek  tegenwoordig helemaal in is:

“Extra aflossen op je hypotheek, het was jarenlang een taboe, maar nu niet meer. Meer en meer mensen besluiten dat het opbouwen van schuld op de lange termijn niet slim is en besluiten extra af te lossen.

Vorige maand deden 42 procent meer mensen dat dan in dezelfde periode in 2011, blijkt uit cijfers van ING. Maar wie aflost, koopt geen nieuwe bank of auto. In EenVandaag: is aflossen wel goed voor de Nederlandse economie? En is aflossen dan wel zo slim?”

Als je naar bovenstaand vraagstuk kijkt is hij voor mij een beetje tweeledig. Kort samengevat als we gaan aflossen dan kunnen we dit geld niet steken in consumptiegoederen  maar op korte termijn zie ik daar niet het probleem van in. Mede door het feit dat de huizenprijzen volgend jaar volgens voorspellingen nog verder zullen dalen (+/- 7% heb ik gelezen).  Door het aflossen van je hypotheek houd je in ieder geval geen restschuld aan het einde van je hypotheek op lange termijn.

Wel ben ik het mee eens dat we wanneer we allemaal krampachtig moeten gaan aflossen de economie nog moeizamer zal verlopen. Elke Euro die niet wordt geconsumeerd is toch “deels”een verdamping van de economie. Gelukkig los ik al elk jaar af en ben op dit moment niet van plan in 2013 nog eens extra af te lossen, maar ja als ik de verhalen nu zo lees begin ik al te twijfelen of ik niet meer moet gaan aflossen.

Sommige mensen zeggen help een crisis. Ik zelf roep altijd YES een crisis! Waarom? Ik denk dat het goed is dat iedereen weer met de neus op de feiten wordt gedrukt wat er allemaal gebeurd. Wel kan de crisis voor bepaalde mensen toch als een mokerslag aankomen, maar men moet zich dan ook goed afvragen of men dit niet had kunnen voorkomen. In sommige schrijnende gevallen door ziekte of door andere omstandigheden kan het gebeuren dat de crisis een grote impact heeft en ik leef dan ook met deze mensen mee. Vaak als je kritisch kijkt hadden veel problemen op financieel gebied voorkomen kunnen worden, zoals een tophypotheek, aflossingsvrije hypotheek en alleen maar consumeren in plaats van een financiële planning. Ik ben dan ook weer goed gaan kijken naar mijn uitgaven en merk door de zaken slim aan te pakken dat er toch heel wat besparen valt!

Aflossen van je hypotheek is naar mijn mening nooit verkeerd, omdat je langzaam toewerkt naar een eigen bezit. Met de ontwikkelingen van de pensioenen en de dalingen daarvan kan het op lange termijn verstandig zijn om eigen woningbezit te hebben.

Hoe denken jullie erover: Is aflossen wel goed voor de Nederlandse economie? En is aflossen dan wel zo slim?

 

 Leave a Reply